середа, 26 січня 2022 р.

 

   27.01.2022

 Я досліджую світ

Тема.  Луки - природне угруповання.


1. Перевірка знань, умінь і навичок учнів.

— Доведіть, що ліс — це природне угруповання.

— Як пристосувалися до життя в лісі рослини?

— Наведіть приклади рослин, що ростуть в різних ярусах лісу.

— Наведіть приклади тварин, що живуть у лісі.

— Як пристосувалися до життя в лісі тварини?

— Які зв'язки існують у лісі між організмами?

 

2. Повідомлення теми уроку.

 - Сьогодні ви ознайомитеся із природним угрупованням — луки. Ви дізнаєтеся, які рослини і тварини живуть на луках, які взаємозв'язки існують між ними, як вони пристосувалися до життя на луках. Також ви навчитеся будувати ланцюги живлення, що існують на луках, розпізнавати рослини і тварин луків.

Тема сьогоднішнього уроку «Луки — природне угруповання».



3. Вивчення нової теми.

Луки — це природне угруповання, де ростуть дикорослі трав'янисті рослини та живуть тварини.

Луки розташовані на берегах річок, озер, біля боліт, серед лісу на галявинах. Утворюються на місці вирубаних лісів. Рослини на луці добре освітлюються сонцем, тому отримують багато світла й тепла.

—Тимофіївка й тонконіг мають довгі та вузькі листки. Квітки у цих рослин дрібні, зеленувато-сірі, зібрані в суцвіття, розміщені на верхівках довгих тонких стебел — соломин. Ці рослини подібні між собою. Розпізнати їх можна лише за суцвіттями.

Інші трав'янисті рослини, які ростуть на луках, називають різнотрав'ям. Це конюшина, волошка, королиця, жовтець, мишачий горошок, люцерна, шавлія, герань, дзвоники. І справді, на відміну від попередніх рослин, які ми розглянули, ці трав'янисті рослини дуже різні за формою листків, кольором і формою квіток.

Деревій — рослина з міцним стеблом, на верхівці якого зібрані у букетик дрібні квітки. Листя, схоже на пір'їнки, рясно вкриває стебло. Волошка — рослина з прямим розгалуженим стеблом і вузькими дрібними листками. Цвіте синіми квітками. Королиця — рослина з подовгастими невеликими листками та білими квітками на верхівці стебел.

Рослини луків добре пристосувалися до життя в умовах достатнього освітлення. У рослин луків невеликі за розмірами листки, щоб на відкритих просторах під палючими сонячними променями випаровувати менше вологи.

Квітучі рослини приваблюють на луки комах, які живляться солодким соком — нектаром. Метелики, оси, бджоли, джмелі, перелітаючи з квітки на квітку, живляться нектаром і запилюють їх.

На луках багато комах, які живляться рослинами та їхнім соком. Це різноманітні жуки, личинки метеликів (гусінь), попелиці, цикади. На луках живуть комахи-хижаки, які споживають попелиць (сонечко), гусінь та дрібних комах (коники зелені, кобилки).

На рослинах, де є попелиці — шкідники, які смокчуть сік із рослин, — трапляється жук сонечко. Ці червоні, з чорними крапочками, невеликі жуки щодня з'їдають 10-40 попелиць, а їхні личинки — ще більше. Це дуже корисні комахи. Зимує сонечко в ґрунті під рештками рослин.

Коники мають довгі та сильні задні ноги. Пересуваються вони стрибаючи та перелітаючи. Живляться дрібними комахами, рослинами.

Там, де багато комах, живуть тварини, які ними харчуються: жаба трав'яна, ропуха, ящірка прудка, вуж деркач, куріпка сіра, перепілка, чекан, кріт. (Учитель демонструє ілюстрації із зображенням тварин.)

Ящірка прудка має тіло зеленого та сірувато-бурого кольору. Завдяки такому забарвленню ящірки непомітні в траві. Живляться комахами та їхніми личинками. Корисні тварини.

Куріпка сіра — це зимуючий птах середніх розмірів. Тіло бурувато-сірого кольору. Гніздо робить у ямці на землі. Живиться насінням трав, зеленими частинами рослин, улітку поїдає комах.

Деркач — невеликий перелітний птах. Оперення рудувате з чорно-бурими повздовжніми плямами. Гніздо робить у ямці на землі. Живиться комахами, павуками, черв'яками, слимаками, а також насінням рослин.

Кріт усе життя живе під землею, риючи підземні ходи в пошуках їжі. Живиться комахами, їхніми личинками, дощовими червами, слимаками. Хутро в крота коротке, густе та гладке. Зір поганий, проте добрий нюх.

На луках живуть також звірі, які харчуються рослинним кормом. Це миші, хом'яки. Постійно живе на луках вуж звичайний, у пошуках їжі сюди прилітають лелека білий і ’журавель сірий. Вони живляться жабами, ропухами, мишами. (Учитель демонструє ілюстрації із зображенням тварин.)

Отже, на луках рослини і тварини тісно пов'язані між собою. Тварини живляться рослинами та запилюють їх. Рослини є кормом для тварин, схованкою від ворогів. Також тісними є взаємозв'язки між тваринами луків, тому що одні тварини є кормом для інших.

Луки — це відкриті простори, на них живуть невеликі за розмірами тварини. Адже від ворогів вони можуть заховатися лише в густій траві чи в норах. В одних тварин (метеликів) забарвлення яскраве, що робить їх схожими на квітки. В інших — зелене або буре, що робить їх майже непомітними серед трави. Отже, невеликі розміри та захисне забарвлення (коник, ящірка, деркач) є пристосуванням тварин до виживання на луках.












4. Виконати завдання в друкованому зошиті до теми «Луки»


Немає коментарів:

Дописати коментар