вівторок, 3 травня 2022 р.

18.03.2022

Літературне читання

Тема: Збережи первоцвіт — хай красивим буде світ. Н. Козленко «Не зривайте первоцвіти». Виразне читання

Наталія Козленко – сучасна українська письменниця, сценарист, акторка. Народилася в м. Запоріжжі в родині вчителів. Ще в студентські роки почала писати вірші для дітей, в яких показує красу і велич української природи, а також закликає у своїй творчості берегти матінку-природу.

1) Розповідь про первоцвіти

Первоцвіти – перші весняні квіти. Більшість з них має корінь-цибулину, де знаходиться запас поживних речовин. Тільки но земля розмерзнеться,  з-під снігу з’являються стрілочки підсніжників, крокусів. Ростуть переважно в лісах, на сонячних пагорбах. Ці квіти милують око та підносять настрій.                

Квітку з цибулиною дуже легко зірвати, тому їх в лісі стає менше. А у деяких рослин корінь повзучий і вони ростуть купками (ряст, конвалія, анемона). Багато з них мають лікувальні властивості (первоцвіт, мати-й-мачуха, ряст, конвалія).

Отже, де ростуть первоцвіти? Назвіть їх.

2) Читання вірша "Не зривайте первоцвіти"  на с.110

3) «Цікавинка»

1. Легенда про гіацинт.

Стародавні греки називали гіацинт квіткою пам’яті і печалі і подарували світові міф про виникнення цієї прекрасної квітки.
Був у царя Спарти Амикл і його дружини музи Кліо син – прекрасний юнак Гіацинт. Був він такий красивий, що навіть боги захоплювалися його красою. І було в Гіацинта двоє друзів – Аполлон – бог світла і покровитель мистецтв і Зефір – бог південного вітру. Нерідко вони проводили час разом у Спарті на березі Еврота, то полюючи на диких звірів, то змагаючись у влучності і спритності.

І ось одного разу Гіацинт і Аполлон змагалися у метанні диска. І жодному з них не вдавалося стати переможцем. Зневірений Аполлон метнув диск так високо, що він досяг хмар. У цей час втрутився Зефір, подув на диск, та не розрахував силу вітру, диск вдарив в обличчя Гіацинта, і юнак загинув на місці. Довго Аполлон оплакував загибель друга, а потім перетворив краплі його крові в прекрасні квіти, щоб ніколи не згасла пам’ять про нього в людських серцях. Жерці Аполлона перенесли квіти в сад при храмі Аполлона в Дельфах.

За легендою у формі квітки укладені ініціали Гіацинта і Аполлона – з одного боку квітка схожа на латинську букву А, а з іншого – Y. Кажуть, що якийсь час Гіацинт був навіть божеством пастухів, і в Сіракузах, Сицилії і на Пелопоннесі в липні на честь нього справлялися святкування – гіацинт. Тривали вони три дні. А гречанки вважали гіацинт квіткою, що приносить радість і прикрашали ним волосся під час весіль своїх подруг.

А сама назва – «гіацинт» – з грецької мови перекладається як «квітка дощів», бо як у себе на батьківщині гіацинт зацвітає навесні в період теплих дощів… Батьківщиною ж гіацинта вважають Малу і Середню Азію. Дикі гіацинти і зараз ростуть в Середній Азії і в країнах Східного Середземномор'я. Квіти гіацинтів бувають найрізноманітніших забарвлень: білі, світло-жовті, блакитні, рожеві, лілові, малинові, темно-червоні, фіолетові й навіть строкаті.

- Як стародавні греки називали гіацинти? (квіткою пам'яті і печалі)

- Як перекладається назва «гіацинт» з грецької мови? (квітка дощів)

- Якого кольору бувають гіацинти? (Різнокольорові)

2. Цікаві факти про крокус  

Крокуси – це багаторічні рослини. Вони родом з Альп, Південної Європи, Середземномор’я, Північної Африки і Близького Сходу, а також з Центральної Азії. Крокуси зустрічаються в лісах, чагарниках і лугах від рівня моря до альпійської тундри. Цвітіння відбувається в осінній, зимовий або у весняний період, в залежності від виду. У багатьох регіонах справжнє прибуття весни відзначено появою квітів крокусу, однієї з найбільш ранніх квітучих рослин навесні. Кольори включають білий, бузковий, бузок, лаванда, жовтий і смугасті. Крокус здавна був символом молодості і бадьорості. Його часто називають квіткою лампочки, тому що він виглядає як яскрава лампочка, поки пелюстки не розгорнуті.

3. Цікаві факти про підсніжники.
Наукова назва підсніжника – галантус, що з грецької означає – «молочна квітка». Мовою квітів підсніжник означає розраду і надію. Ростуть підсніжники в Центральній і Південній Європі, на узбережжі Чорного моря, на західному узбережжі Каспійського моря і в Малій Азії. А найбільше видів цієї квітки можна зустріти на Кавказі. Там є 16 видів пролісків. Цибулини підсніжника отруйні. Деякі види підсніжників внесені до Червоної книги. Продавати ж за законом можна тільки ті, які були вирощені в теплицях і мають відповідний сертифікат. Підсніжник – родич нарциса. Зацвітає підсніжник негайно після сходження снігу, починаючи з січня, і цвіте до квітня.









  

Немає коментарів:

Дописати коментар