четвер, 3 грудня 2020 р.

 

04.12.2020

Мистецтво

Тема. Для кожного звіра і птаха у казки свої голоси. Звукоряд. Нотний стан. Симфонічна казка. Слухання: С.Прокофєв. Симфонічна казка «Петрик і вовк»


https://www.youtube.com/watch?v=alvy2aB_6gw


Казка про пригоди Петрика продовжуються... ...Невдовзі з’явився величезний Вовк. Петрик вирішив зловити його. Нарешті з лісу вийшли Мисливці. Вони йшли по слідах Вовка і стріляли з рушниць. Тему страшного Вовка композитор «доручив» виконувати трьом валторнам - мідним духовим інструментам. Їхнє грізне завивання на тлі зловісного гуркоту ударних інструментів зображує Вовка небезпечним хижаком. Марш хвацьких Мисливців набуває бойового характеру завдяки ритмам ударних інструментів: барабана,  бубна і тарілок. Постріли рушниць передано громом литавр і барабанів

   

                   валторна


               литаври               барабан     бубон            тарілки  

...Петрик гукнув Мисливцям: «Не треба стріляти, ми вже спіймали Вовка! Допоможіть відвести його в зоопарк».

 Казка закінчується переможним маршем усіх її учасників.

Яка тема звучить у фіналі казки? Який характер музики? Чим відрізняється марш Мисливців від заключного маршу всієї казки? Пригадай,  як називається людина, яка керує оркестром.

Отже, музична казка допомогла ознайомитися з тембрами основних груп інструментів симфонічного оркестру -  струннихдухових та ударних.


Сім сестричок,  ноталят,

утворили Звукоряд.

Нотки вгору-вниз літають,

поверхи свої шукають.

На лінійках опинились,

з Нотним станом подружились.



  


Немає коментарів:

Дописати коментар