неділя, 11 квітня 2021 р.

 

12.04.2021

Я досліджую світ

Тема. Київ – столиця України

 


1. Дати відповіді на запитання

- Які великі міста України ви знаєте?

- Як називається столиця нашої держави?

- Що ви вже знаєте про Київ?

- Хто з вас був у Києві?

- Відшукайте на карті столицю – місто Київ.

 

2. Робота з підручником (ст. 102)

- Прочитати текст на ст.102.





- Розглянути малюнки.

- Які визначні місця Києва названі у вірші?

 










3. Прочитати

На берегах Дніпра розташована столиця нашої держави – Київ.

Це старовинне місто, багате на визначні місця і пам’ятки.

Золоті ворота – головна урочиста брама Києва заввишки до 9,5 метрів. Ворота були головним вїздом до столиці. Нікому із загарбників не вдавалося потрапити до міста, вїхавши через ці ворота.

Чому їх назвали «золотими»? Одна з версій говорить, що вони були оздоблені золотом, за іншою – за вхід до Києва доводилося платити золотими монетами.

Пам’ятник гетьману Богдану  Хмельницькому вже багато років є візитівкою столиці України. Його зображують на листівках, марках, поштовій та сувенірній продукції. Пам’ятник розташовано у центральній частині міста, саме тут у минулому кияни урочисто зустрічали гетьмана після перемоги.

Пам’ятник князю Володимиру, хрестителю Русі, розташований у парку на Володимирській гірці. Над крутим схилом Дніпра височіє постать святого Володимира. У правій руці князь тримає хрест, у лівій – княжий головний убір.

 

1.    Переглянути відео



 https://www.youtube.com/watch?v=gKVWwQyQtU4

2.    Прочитати

Колись давно-давно на цьому місці були тільки гори, вкриті Густим незайманим лісом. У лісі жили дикі звірі — ведмеді, кабани, олені й дикі кози. А повз гори протікала, як і зараз, велика ріка.

Одного разу прийшли сюди три брати — Кий, Щек і Хорив та їхня сестра Либідь. Вони, мабуть, припливли човном по річці, бо доріг чи шляхів тоді майже не було і люди могли найвільніше пересуватися річками.

— От яке гарне місце! — сказали брати.— Побудуємо собі тут житло і будемо жити!

Оселилися три брати з сестрою на високих горах біля Дніпра. "Кий сидів на горі, де нині узвіз Боричів, а Щек сидів на горі, що нині зветься Щекавиця, а Хорив — на третій горі, що прозвалася від нього Хоревиця. І збудували град в ім'я старшого брата, і назвали його Київ ".

"Град" — це так називалось тоді укріплення, огорожа. Чий град? — "Кия, Київ град". Отак і виникла назва — Київ.

Маленька річка, що протікає в Києві, зветься Либідь. Є ще в Києві й гора Щекавиця, є й вулиця Хорива. У всіх цих назвах зберігся спогад про Кия, Щека і Хорива та їхню сестру Либідь.

 

3.    Дай відповіді на запитання

-         Як звали засновників Києва?

-         На честь кого було названо місто?

-         На честь кого було названо гору Щекавицю і річку Либідь?


Немає коментарів:

Дописати коментар