неділя, 18 квітня 2021 р.

 

19.04.2021

Українська мова

Тема. Позиційне чергування в коренях споріднених слів. Перевірка орфограм слабкої позиції звука в корені за допомогою споріднених слів.

 

    Закріплюємо поняття споріднених слів.

Вправа 20  - пропонується попрацювати зі спорідненими словами до слова мед, визначити в них корінь та порівняти звуковий склад кореня в споріднених словах. Йдеться про виявлення чергування [е]//[е]. Це чергування викликано зміною позиції, тобто це позиційне чергування, і, відповідно, в коренях є орфограми слабкої позиції звука. Тепер можна записати слова, позначаючи орфограму слабкої позиції звука рискою:

М_довий, м_док, мед, м_дочок.

Стає очевидним, що в словах м_довий, м_док, м_дочок у корені є орфограма слабкої позиції звука, яку можна позначити буквою за сильною позицією, яка є в корені слова мед.

Таким чином застосовується спосіб перевірки орфограми слабкої позиції за сильною позицією звука в корені слова. І знайти перевірку можна тепер не в зміні того самого слова, а в спорідненому слові, точніше в корені  спорідненого слова, бо споріднені слова мають той самий корінь.

 

Вправа 21 - слова можна вважати спорідненими, а потім у даній низці слів знайдіть те, у корені якого є звук у сильній позиції, за допомогою чого можна перевірити орфограму слабкої позиції в корені в інших споріднених словах.

Приклади тлумачень:

Веснянка  – хорова народна пісня, в якій оспівується пробудження природи весною,  весняний – який відбувається навесні; весни (мн.) – пора року між зимою і літом.

Блискучий – який дає блиск;  блиск – яскравий спалах чого-небудь, блискавиця – відблиск далекої блискавки.

Тепліє – стає теплим; теплий – який має досить високу температуру, є середньою між гарячою і холодною; теплиця – скляне приміщення, де зберігається тепло для того, щоб вирощувати ранні або південні рослини.

 

Вправа 22 -  продовжується робота з використання споріднених слів для  перевірки орфограм слабкої позиції звука. Можливі такі пояснення:

Слова вишневий та вишнями споріднені, бо в_шневий – це який стосується вишні. Корінь вишн- у слові вишневий пишеться з буквою И, тому що в слові вишнями в корені є сильна позиція для голосного звука і чуємо звук [и].

Підготовка тексту до списування полягає в перевірці орфограми  слабкої позиції та закресленні зайвої букви серед наданих в дужках. Після цього списати за правилами списування текст, підкреслюючи усі орфограми.

 

Вправа 23 -  виконайте тільки останнє завдання вправи письмово в зошиті.

 

Вправа 24  - виконується аналогічно вправі 22. Поміркуйте:  слова ш_шкар та шишка споріднені, бо ш_шкар – це птах, у якого такий дзьоб, щоб легко було діставати зерна із шишок.

Немає коментарів:

Дописати коментар