четвер, 15 квітня 2021 р.

 

16.04.2021

Літературне читання

Тема. В.Терен «Весняні чоловічки». Г.Демченко «Весна»

 

 

1.    Знайомство  з новим автором

-         Ми продовжуємо читати і аналізувати твори про весну. Сьогодні ми познайомимося з письменником, нашим земляком. Це Ві́ктор Васи́льович Те́рен – його псевдонім, а справжнє прізвище – Таран  народився 9 липня 1941, с. Павлиш, Онуфріївський район, Кіровоградська область)



2.    Читання  вірша «Весняні чоловічки».

-         Прочитати вірш «Весняні чоловічки»

-         Виконати  партитуру вірша, а справа біля рядків намалювати смайлик,  який буде передавати настрій того чи іншого рядка.

 

3.    Дати відповіді на запитання

 - Чи можна вважати весняних чоловічків персонажами вірша?

 - Чому? 

 - Підкресли слова, які підтверджують, що мова йде про початок весни.

  - Яку роботу виконують маленькі чоловічки?

4.    Знайомство з твором Г. Демченко «Весна». 

 

         - Ми продовжуємо читати і аналізувати твори про весну. Сьогодні познайомимось з творчістю ще одної письменниці з нашого краю.   -  Відома українська письменниця Галина Олексіївна Демченко (1922 - 1986 рр.) народилася в селі Олександрівка на Кіровоградщині, але дитинство її пройшло в селі Макіївка Чернігівської області. Там її батько став працювати агрономом, а мати вчила людей грамоти, бо одиниці вміли читати і писати. Дівчинка бігала за мамою «хвостиком», і не дивно, що в шість років вона вже вміла читати й писати. Тому й навчатися пішла одразу в другий клас. У шкільній стінгазеті з’являються її перші вірші. Щасливі то були роки! Узимку — ковзани й санчата, а влітку — турбота про город, квітник, птахів, весела праця у дитячій польовій бригаді. Любила Галя теплі тихі вечори, коли вся родина всідалася під зорями й слухала українські пісні, які так дзвінкоголосо виспівували сільські дівчата. Майже всі ці пісні дівчинка знала напам’ять. Ще б пак, адже дівчата інколи брали її до свого гурту і вона теж підтягувала своїм тоненьким голосочком.

-  Війна обірвала щасливе життя сім’ї: помирає батько, гине на фронті старша сестра, тяжко хворіє мати. Дівчині довелося надовго перервати навчання, а згодом його треба було поєднувати з працею. Галина Демченко навчається на підготовчих курсах Кіровоградського педінституту, одночасно працюючи секретарем-друкаркою. У неї був ще й неабиякий хист до малювання, який привів її до Київського художньо-промислового училища. Та література перемогла — і Галина Демченко стала письменницею, писала вірші та прозу для дорослих і дітей.

 

5.    Читання твору

-         Прочитайте  текст на ст. 148.

-         Подумайте над жанром твору – це оповідання чи казка?

        - Які ознаки весни змалювала письменниця?

        - Як ти гадаєш - це початок, середина чи кінець весни? Доведи  свою думку.

        -  Розфарбуй малюнок на ст.148.

6.    Тестування

-         Перечитай твори Є. Шморгуна «Дзюркунець», В. Терена «Весняні чоловічки», Г. Демченко «Весна» і пройди тест.

 

 https://naurok.com.ua/test/shmorgun-dzyurkunec-v-teren-vesnyani-cholovichki-g-demchenko-vesna-410846.html

Немає коментарів:

Дописати коментар