середу, 29 квітня 2020 р.


30.04.2020
Я досліджую світ

Тема. Символи держави – прапор, герб, гімн




1. Легенда. Давно-давно жила колись жінка. І було в неї три сини. Росли вони чесними, сміливими, дуже любили свою матусю. Підросли вони і вирішили піти у світ. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку про себе подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. Як його назвали? (Тризуб). Настала черга середнього сина. Йому мати подарувала в дорогу синьо-жовту тканину. Своїми звитяжними ділами  прославляв він свою матір. Яке ім’я одержав середній син? (Прапор). А там, де був найменший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мати своєму наймолодшому синові подарувала красивий солов’їний  голос. І одержав син за свій голос і величний спів ім’я Гімн.


Словничок

Державний символ – знак, зображення або мелодія, які відображають якісь суттєві прикмети певної держави.

 2. Поетична хвилинка.

                                    Наш герб

Наш герб – тризуб –
Це воля, слава й сила.
Наш герб – тризуб.
Недоля нас скосила,
Та ми зросли, ми є,
Ми завжди будем,
Добро і пісню
Несемо  ми людям.    
             Наталка Поклад


                      Наш прапор

Небеса блакиті сяють з глибини,
А пшеничні й житні мерехтять лани.
Образ цей не зблідне, хоч минуть жнива,             
Це знамено рідне – злото й синява.
Прапор наш, як літо, в сонці майорить:                
По долині – жито, по горі блакить.
                       Дмитро Павличко


1.  Прапор.
Сині і жовті барви використовувалися під час війни під проводом Б. Хмельницького. Потім їх почали використовувати Українські Січові стрільці та Українська Повстанська Армія. Вибір кольорів був умотивований такими міркуваннями.
Жовтий колір - це колір пшеничної ниви, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі, це колір жовтогарячого сонця, без лагідних променів якого не дозрів би, не заколосився б хліб. Це символ достатку українського народу. 
Блакитний, синій колір - це колір ясного, чистого, мирного неба. Це колір води, без якої не дозрів би хліб. І ще - це колір миру.





   2.  Тризуб – тисячолітній священний знак, і ми пишаємося тим, що він став Державним Гербом нашої країни.
У слові тризуб міститься число «три». Така повага до трійки невипадкова. Наші предки були переконані, що тризуб (трійця) відображає триєдність сили, яка створила світ і життя в ньому.
       Сучасний герб символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю і є продовженням у розвитку традицій українського народу, продовженням славних сторінок історії України.




3. Державним гімном України є пісня «Ще не вмерла України ні Слава, ні Воля», Слова цієї пісні так припали до серця українцям, що вони навіть приписували їх Т. Г. Шевченку. Проте справжнім автором тексту є Павло Чубинський.
    Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року: український етнограф, фольклорист, поет Павло Платонович Чубинський пише вірш «Ще не вмерла Україна». Поширення цього вірша сталося миттєво.
   Знаний композитор того часу Михайло Вербицький, захоплений віршем Павла Чубинського пише музику до нього. Вперше вірш був надрукований у 1863, а з нотами — 1865. Офіційно «Музична редакція» державного гімну була прийнята Верховною радою України 15 січня 1992 року, закон про Гімн України — 6 березня 2003 року.



4. Слухання гімну.


5. Робота за підручником ст. 64-65

Державні символи

Народні символи 


Немає коментарів:

Дописати коментар